Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

23/12/2022

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Μια νέα εποχή ξεκινά με την έλευση της Italgas

Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση ενός έτους,  όπου εκκίνησαν σημαντικές ανακατατάξεις ως απόρροια των γεωπολιτικών αναταραχών και της εξελισσόμενης ενεργειακής μετάβασης. Συνθήκες οι οποίες, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, απαίτησαν την άμεση αντίδραση και εκτεταμένη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών στον ενεργειακό και επιχειρηματικό κλάδο αλλά και σε επίπεδο χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον και παρά τις συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έλαβε όλα τα μέτρα για την απομείωση των κινδύνων και διασφάλισε την επιχειρησιακή της συνέχεια, συνεχίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε όλο το εύρος των περιοχών της Αδείας. Σεβόμενη πλήρως το νομοθετικό, ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, η Εταιρεία υλοποίησε τον επενδυτικό της σχεδιασμό για την επέκταση και ενίσχυση των υποδομών διανομής ολοκληρώνοντας επιτυχώς την τροφοδότηση όλων των νέων περιοχών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το έτος 2022.

Ορόσημο του έτους, αποτέλεσε η έλευση του μόνου πλέον μετόχου Italgas, του τρίτου μεγαλύτερου Διαχειριστή Δικτύων Διανομής της Ευρώπης. Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας τροχιάς καθοδηγούμενης από την καινοτομία και την τεχνογνωσία, έννοιες που πρεσβεύω διαχρονικά και έχουν εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης της Εταιρείας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους που τίθενται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To 2022 άλλωστε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη αγωνίστηκαν να παραμείνουν ενωμένοι και να εξισορροπήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης με τις κρίσεις προσφοράς και τιμών ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια και η απεξάρτηση αποτελεί ακόμη και σήμερα τη κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η χώρα μας ανταποκρίθηκε με εξαιρετική επιτυχία χάρη στις Υποδομές LNG που διαθέτει, πετυχαίνοντας ήδη από τη φετινή χρονιά τη διαφοροποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών με την προμήθεια αυξανόμενων ποσοτήτων ΥΦΑ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του νέου μετόχου και στοχεύοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την οικονομική αποδοτικότητα της τροφοδότησης των απομακρυσμένων περιοχών, η Εταιρεία σχεδιάζει για την επόμενη 5ετία την τροφοδότηση  των Απομακρυσμένων Δικτύων με την τεχνολογία LNG, αξιοποιώντας την «εικονική διασύνδεση» που σήμερα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ήδη εγκαταστήσει τον 1ο χερσαίο δορυφορικό σταθμό αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα.

Με σταθερή παρουσία στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης, η Italgas, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου για τη Βιωσιμότητα GD4S, υποστηρίζει πλέον και στην Ελλάδα τη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, προσιτού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος μέσω των υποδομών φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι καρποί των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω του Οργανισμού αποσκοπούν στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη  του κλάδου του βιομεθανίου στη χώρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμπεριλαμβάνει στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό επενδύσεις για την αναβάθμιση και αναπροσαρμογή των δικτύων και την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των υποδομών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εξειδικευμένη γνώση της Italgas. Με αυτό τον τρόπο οι υποδομές θα παραμείνουν βιώσιμες καθώς θα ενσωματώσουν αυξανόμενες ποσότητες ανανεώσιμων αερίων συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης REPowerEU  και του στόχου μηδενικών εκπομπών που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal).

Εισερχόμενοι στο 2023 θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εξίσου σημαντικές προκλήσεις και αυτό γιατί οι συζητήσεις γύρω από την αρχιτεκτονική και τους παίκτες της αγοράς της ενέργειας αναμένεται να ενταθούν.  Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου, οι οποίοι έχουν ενισχυμένο αλλά και αναντικατάστατο ρόλο στη μελλοντική αγορά ενέργειας, απανθρακοποιημένων αερίων και υδρογόνου. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται αναγκαία τα συλλογικά βήματα και οι συντονισμένες προσπάθειες  με στόχο την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας των υφιστάμενων και μελλοντικών υποδομών αερίου κατά την ολοκλήρωση μιας σειράς νομοκανονιστικών παρεμβάσεων (Gas Package, Methane Emissions Regulation, Energy Performance of Buildings Directive κ.α).

Σε εθνικό επίπεδο, η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ εντός του 2023 θα σημάνει μία σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι στόχοι που έχουν τεθεί στο σχέδιο δράσης RePowerEU ενώ επιπλέον σημαντικό στοιχείο δύναται να αποτελέσει η υιοθέτηση της Αρχής Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση. Υπό αυτό το πρίσμα η επίδραση που έχουν οι επιλογές και λύσεις τελικής κατανάλωσης στην ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση του κόστους οφέλους των νέων επενδύσεων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο  να συμπεριληφθούν όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και τεχνολογίες θέρμανσης που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με αυξανόμενες ποσότητες ανανεώσιμων αερίων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον,  όπου η ιστορία του νέου μετόχου θα σηματοδοτήσει την πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ διευρύνοντας σήμερα τον ορίζοντα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάληψης δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προάσπιση του τρίπτυχου: ενεργειακή μετάβαση, ασφάλεια, προσιτή ενέργεια σε όλους. Σε αυτό το πλαίσιο και στοχεύοντας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Εταιρεία υλοποιεί δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και την ουσιαστική συνεισφορά της προς την κοινωνία. Μία από τις προτεραιότητες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η ενίσχυση της βιωσιμότητας των υποδομών και των λειτουργιών της. Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία έχει συμπεριλάβει στον Επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, μέτρα και δράσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των καταναλώσεων και τον περιορισμό των εκπομπών ΑτΘ, εναρμονιζόμενη με τις πρακτικές παρακολούθησης και βελτίωσης των δεικτών ESG που ακολουθούνται εδώ και χρόνια από το μέτοχο της -και πρωτοπόρο στον κλάδο- Italgas.

 

Αν λοιπόν με ρωτήσεις κανείς ποια ήταν τα σημαντικά γεγονότα για την Εταιρεία το 2022 και πως θα χαιρετίζαμε τη νέα χρονιά, θα έλεγα ότι η αναδιάρθρωση που πετύχαμε και η ενσωμάτωσή μας στον Όμιλο italgas  έναν όμιλο, με το οποίο υπηρετούμε κοινό όραμα και σκοπό, μας βρίσκει έτοιμους έναντι των απαιτήσεων της ενεργειακής μετάβασης και των κλιματικών στόχων. Επομένως, διαγράφεται ένα μέλλον ευοίωνο με σημαντικές προοπτικές για τη συνέχιση των αξιών που πρεσβεύουμε, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι ο πιο ισχυρός κρίκος που ενώνει την αλυσίδα αξίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον Μέτοχο και τους καταναλωτές είναι διαχρονικά οι άνθρωποί της – το πολυτιμότερο κεφάλαιο σε όλη την ιστορία μας.