Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

29/11/2018

Επανέλεγχος εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με στόχο την ασφαλή λειτουργία των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, υλοποιεί, όπως και τα προηγούμενα έτη, δράση, προκειμένου να διαπιστωθεί η διενέργεια των εργασιών συντήρησης εκ μέρους των Καταναλωτών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Λειτουργίας & Συντήρησης.

                Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar (ΦΕΚ Β’ 976/28.03.2012), ο Καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την διενέργεια ελέγχου στεγανότητας σωληνώσεων και έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού κάθε 4 έτη. Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018), αποτελεί μέρος της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής φυσικού αερίου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει παρέλθει διάστημα άνω των τεσσάρων (4) ετών από την πρώτη ενεργοποίηση της Εσωτερικής Εγκατάστασης.

                Εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, ότι δεν έχει εκδοθεί το Πιστοποιητικό Επανελέγχου Στεγανότητας Σωληνώσεων Αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε διακοπή της τροφοδοσίας ή αποσύνδεση της Εξωτερικής Εγκατάστασης για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα και με τα Άρθρα 31-32 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018).

                Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλεί τους Καταναλωτές να απευθυνθούν σε εγκαταστάτες φυσικού αερίου που κατέχουν την οριζόμενη από το νόμο άδεια (εργοδηγό υδραυλικό ή μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας) για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού στεγανότητας.

                Το πιστοποιητικό παραμένει στο αρχείο του Καταναλωτή και θα πρέπει να επιδεικνύεται στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εφόσον ζητηθεί.

                Επιπρόσθετα, συνιστάται οι Καταναλωτές να φροντίσουν για την τακτική συντήρηση των συσκευών αερίου από αδειούχο συντηρητή, όπως προβλέπεται από τον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar (ΦΕΚ Β’ 976/28.03.2012) καθώς την Υπουργική Απόφαση με Αρ. Πρωτ. ΟΙΚ.:189533 (ΦΕΚ Β’ 2654/09.11.2011) «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού».

Πληροφορίες: Τηλεφωνικό Κέντρο 11150 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00 έως 16:00)