Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

19/06/2019

Με συνέπεια και με γνώμονα την ασφάλεια η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τροφοδοτεί τις νέες περιοχές εντός του 2019

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί ως Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου, με βασικές δραστηριότητες την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, στις περιοχές της Αδείας.

Η Εταιρεία δραστηριοποιείται σε 24 Καλλικρατικούς Δήμους, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής και τηρώντας με αυστηρή συνέπεια τον προγραμματισμό της. Μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους το δίκτυο διανομής της       ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επεκτείνεται συνολικά σε 27 Δήμους, με ένα σύγχρονο δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 2.354 χλμ.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής οι περιοχές των Βασιλικών, Αγ. Παρασκευής, Σουρωτής, Ταγαράδων, του Δήμου Θέρμης και Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ν. Αγχιάλου & Μικροθηβών του Δήμου Βόλου, ενώ 3 νέες περιοχές θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, η Αγιά, ο Παλαμάς και οι Σοφάδες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πρωτοπορώντας, έχει καταφέρει να τροφοδοτήσει απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές μέσω «εικονικού αγωγού» με τη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Τα δίκτυα είναι αυτόνομα και ανεφοδιάζονται με φυσικό αέριο μέσω φορτίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που μεταφέρεται οδικώς. Οι σταθμοί αποσυμπίεσης φυσικού αερίου είναι οι πρώτες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις στη χώρα και αποτελούν πρότυπο καινοτομίας, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σχεδιασμός, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση δικτύων φυσικού αερίου με προτεραιότητα την ασφάλεια

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή - επέκταση των δικτύων σε υφιστάμενες και νέες περιοχές γίνεται πάντα με γνώμονα την βέλτιστη εξισορρόπηση και λειτουργία του δικτύου. Για το σκοπό αυτό, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους τεχνικούς κανονισμούς και το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο για την ασφαλή και αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου στους καταναλωτές, όσο και τη μέγιστη δυναμικότητα του δικτύου διανομής σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης.

Η Εταιρεία σεβόμενη πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητές της και μέσω της πολυετούς εμπειρίας και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει το προσωπικό της, ανταποκρίνεται και εφαρμόζει ειδικώς, πρόσθετα απαιτητικά κριτήρια, όπως αυτά αποτυπώνονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές που έχει συντάξει για τη διασφάλιση της ποιότητας τόσο των εργασιών κατασκευής όσο και των υλικών που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Επιπροσθέτως, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εφαρμόζει για κάθε στάδιο των έργων κατασκευής δικτύων Εταιρικές Διαδικασίες, Οδηγίες κι έχει εμπλουτίσει τη Γενική και Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων Κατασκευής δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης & Χαμηλής Πίεσης.

Παράλληλα με τους εσωτερικούς ελέγχους, το σύνολο των εργασιών κατασκευής των υποδομών φυσικού αερίου υπόκειται σε διαδικασίες ελέγχου, παρακολούθησης και πιστοποίησης της ποιότητας κατασκευής Δικτύου Μέσης & Χαμηλής Πίεσης καθώς και της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών, από Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης (Third Party Inspection Agency), με σκοπό να επιτυγχάνεται συνεχώς η συμμόρφωση με τις νομοθετικές απαιτήσεις και τους Τεχνικούς Κανονισμούς.

Υπό το πρίσμα της ασφαλούς διανομής του φυσικού αερίου και κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων Λειτουργίας και Συντήρησης του δικτύου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καταρτίζει και υλοποιεί ετήσιο Πρόγραμμα Συντήρησης Δικτύου Διανομής και προβαίνει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος φυσικού αερίου.

Τηρώντας τις απαιτήσεις της Άδειας Διανομής που κατέχει, η Εταιρεία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), όπου απεικονίζονται δεδομένα του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και του αντίστοιχου υπόβαθρου, τα οποία ενημερώνονται διαρκώς καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών της.

Επίσης, διαθέτει σύστημα τηλεμετρίας, τηλεχειρισμού και τηλε ελέγχου (SCADA) για την ορθή και αδιάλειπτη παρακολούθηση του δικτύου φυσικού αερίου και για την λήψη αποφάσεων για επέμβαση σε αυτό. Το σύστημα SCADA αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής των παραμέτρων λειτουργίας που διασυνδέονται στο σύστημα διανομής, μέσω δικτύου τηλεπικοινωνιών, μεταφέροντας αδιάλειπτα σήματα και προειδοποιήσεις στα σημεία καταγραφής και ελέγχου.

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας του δικτύου διανομής, λειτουργεί η Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης καθημερινά και σε εικοσιτετράωρη βάση μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Άμεσης Επέμβασης (10302), όλες τις ημέρες του έτους (συμπεριλαμβανομένων των αργιών), στο οποίο διοχετεύονται οι τηλεφωνικές κλήσεις αναγγελίας πιθανών Δυσλειτουργιών και καταστάσεων που απαιτούν Άμεση Επέμβαση.

Εστιάζοντας στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, επενδύει διαρκώς σε υλικά, νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, για την ομαλή λειτουργία και την επίτευξη των στόχων που η ίδια θέτει.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.