Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

31/12/2018

Στην εκπνοή του χρόνου η τροφοδότηση της Χαλάστρας με φυσικό αέριο

Στην εκπνοή του χρόνου η τροφοδότηση της Χαλάστρας με φυσικό αέριο

 

28.12.2018

 

Με απόλυτη συνέπεια, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποδέχεται τη νέα χρονιά, τηρώντας τον προγραμματισμό που είχε θέσει το 2018 και το σχεδιασμό της για την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, με την τροφοδότηση μιας ακόμα περιοχής, της Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα. Η εκδήλωση τροφοδότησης και η συμβολική αφή της φλόγας του φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28.12.2018, στην Κεντρική Πλατεία της Χαλάστρας, με συνδιοργανωτές την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον Δήμο Δέλτα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλος, οι βουλευτές κ.κ. Δ. Μάρδας, Σ. Αναστασιάδης, Γ. Λαζαρίδης, Θ. Καράογλου και Γ. Αρβανιτίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, κ.κ. Κ. Γιουτίκας και Γ. Μπισμπινά, ο Δήμαρχος Δέλτα, κ. Ε. Φωτόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ι. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Β. Μπούρας και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λ. Μπακούρας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας, ανέφερε ότι η περιοχή του Δήμου Δέλτα εντάχθηκε στο δίκτυο  φυσικού αερίου το 2000 με τη σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου, όπου σήμερα τροφοδοτούνται 78 βιομηχανίες. Ακολούθησαν οι περιοχές της Σίνδου και του Καλοχωρίου το 2009, τα Διαβατά το 2011, η Νέα Μαγνησία το 2015 και η Χαλάστρα το 2018. Μέχρι σήμερα, στο Δήμο Δέλτα, έχουν κατασκευαστεί 62.794μ δικτύου χαμηλής πίεσης (4bar) και 39.197μ δικτύου μέσης πίεσης (19bar). Ακόμη, τόνισε ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνολικά 3,1 εκατ. τόνοι CO2 και 8.800 τόνοι άλλων ρύπων δεν επιβάρυναν το περιβάλλον κατά την περίοδο 2000-2018 (για τη βιομηχανία είναι 930.000 τόνοι CO2 και 5.100 τόνοι άλλων ρύπων).

Όπως επεσήμανε, για την περίοδο 2019-2023 προβλέπονται για την περιοχή της Χαλάστρας, επενδύσεις που ανέρχονται σε 1,3 εκ. €. Σήμερα, στην περιοχή, έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου 6 δημοτικά κτίρια, ενώ όπως ανέφερε, έχουν ήδη υποβληθεί 650 αιτήσεις σύνδεσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η εταιρεία τηρεί τόσο το νομοθετικό όσο και το ρυθμιστικό πλαίσιο με συνέπεια στον προγραμματισμό τροφοδότησης των νέων περιοχών, επιτυγχάνοντας υψηλό δείκτη διείσδυσης, με τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής. Αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή υποδομών δικτύου και σημείων παράδοσης που διασφαλίζουν αδιάληπτο εφοδιασμό με ασφάλεια.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το 2019, στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι η αποδοτικότητα των επενδύσεων προς όφελος  των καταναλωτών, των μετόχων και του προσωπικού της εταιρείας. Ακόμη, επεσήμανε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της εταιρείας, με γνώμονα πάντα τις αξίες της διαφάνειας, της αμεροληψίας, του επαγγελματισμού και της συνεργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στόχος, ανέφερε, είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, να παραμείνει ηγέτης στη διανομή του φυσικού αερίου.

Από τη μεριά της η Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων, υπογράμμισε τις γενικές αρχές που διέπουν τη δραστηριότητα της Εταιρείας και συνίστανται στην ίση μεταχείριση των Χρηστών Διανομής και των Τελικών Πελατών, σεβόμενη πλήρως το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής.

Σε σύντομες ομιλίες τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Φάμελλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας και ο Δήμαρχος κ. Φωτόπουλος, χαρακτήρισαν ιστορική για τη Χαλάστρα τη σημερινή μέρα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αρτιότητα της οργανωτικής δομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, την τεχνική κατάρτιση του προσωπικού της και τη συνέπειά της απέναντι στις δεσμεύσεις της, χαρακτηριστικά που την ανάγουν σε πρότυπο λειτουργίας, ως προς την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει αλλά και ως προς τις προδιαγραφές ασφάλειας που τηρεί. Στον επαγγελματισμό του προσωπικού της εταιρείας εκτενή αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Μπούρας.

Τέλος, την συνέπεια που επιδεικνύει η εταιρεία στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης του δικτύου και σύνδεσης των εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, περιοχών, υπογράμμισαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές κ.κ. Μάρδας, Αναστασιάδης, Λαζαρίδης, Καράογλου και Αρβανιτίδης.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μπακούρας, ευχαρίστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελλο Σ, για την έκδοση του τεχνικού κανονισμού, τον Πρόεδρο και την ολομέλεια της ΡΑΕ για την έκδοση του ρυθμιστικού πλαισίου,  και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη 15εκ € στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019-2023 της Εταιρείας.

Η τροφοδότηση των περιοχών του Λαγκαδά, της Επανομής – Μηχανιώνας, των Κουφαλίων, του Ν. Ρυσίου και της Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Ομορφοχωρίου του Δήμου Κιλελέρ, του Τυρνάβου, της Καλαμπάκας, και της Ελασσόνας στην περιοχή της Θεσσαλίας, είναι σταθμός στην πορεία του φυσικού αερίου που αποτελεί μέρος του φιλόδοξου και ταυτόχρονα επιτυχημένου προγραμματισμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το 2018 και συμβάλλει στην αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της χώρας.

 

 

 

 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.