Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

16/07/2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Επενδύσεις €100 εκατ. σε νέα δίκτυα αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας μιλάει για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, την αγορά και το μέλλον του κλάδου.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε έργα που αφορούν επεκτάσεις δικτύων φυσικού αερίου και νέες υποδομές έως το 2022 προγραμματίζει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας, σημειώνει ότι ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου χαμηλής πίεσης κατά 369 χιλιόμετρα, τόσο στις υφιστάμενες περιοχές ευθύνης της εταιρείας στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη όσο και σε νέες.

Ο σχεδιασμός διαμορφώνεται βάσει της ζήτησης και της δυναμικότητας κάθε περιοχής και με την αξιολόγηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, ώστε να συγκρατούνται τα τιμολόγια διανομής σε χαμηλά επίπεδα.

Για το μέλλον του κλάδου, ο κ. Μπακούρας υπογραμμίζει ότι αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά φυσικού αέριου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, η εξέλιξη των οποίων θα διαμορφώσει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Πρόσφατα καταθέσατε το πενταετές πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την περίοδο 2018-2022, ύψους 98 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017. Το πλάνο αυτό είναι αναμφίβολα φιλόδοξο. Είναι και εξίσου ρεαλιστικό;

«Εχουμε πράγματι έναν φιλόδοξο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχεδιασμό. Η δυναμική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ευρεία, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Βάσει του πολυετούς σχεδιασμού, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επενδύσει άνω των 101,8 εκατ. ευρώ σε δίκτυα και υποδομές μέχρι το 2022 μέσω της επέκτασης του δικτύου χαμηλής πίεσης (4 bar) κατά 369 χλμ., τόσο στις υφιστάμενες όσο και σε νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Το δίκτυο επεκτείνεται ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω νέων τεχνολογιών (CNG) καθώς είναι δέσμευση και στόχος μας να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές πρόσβαση στο φυσικό αέριο».

Ποια είναι η φιλοσοφία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ; Ποια είναι η φιλοδοξία σας για τα επόμενα χρόνια;

«H ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει μια συγκεκριμένη και διακριτή εταιρική φιλοσοφία υπηρετώντας αδιαπραγμάτευτα αρχές και αξίες τόσο στην επιχειρηματική της δράση όσο και στις σχέσεις της με τους εργαζομένους και με τις τοπικές κοινωνίες.

Η φιλοδοξία μας αποτυπώνεται στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, έχοντας ως συστατικό την επιτυχημένη μας πορεία που οφείλεται στην υψηλή τεχνογνωσία, στις αποδοτικές επενδύσεις, στον σωστό σχεδιασμό, στον υψηλό αριθμό συνδεδεμένων καταναλωτών και στο εξορθολογισμένο κόστος κατασκευής έργων, υλικών και λειτουργικών δαπανών, διαμορφώνοντας έτσι τα τιμολόγια διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα».

Έχετε, σε προσωπικό επίπεδο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση «φυσικό αέριο» στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Πόσο βοηθάει στον σχεδιασμό των πλάνων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το γεγονός ότι ύστερα από 18 χρόνια στην Εταιρεία γνωρίζετε το αντικείμενο αλλά και τις περιοχές;

«H προσωπική μου διαδρομή στην Εταιρεία ταυτίζεται με την πορεία του φυσικού αερίου από τη στιγμή που ήρθε στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα. Μετείχα δηλαδή στην αρχική ομάδα στελεχών που δρομολόγησαν τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, την ανάπτυξη των υποδομών και εν τέλει την υψηλή αποδοχή του φυσικού αερίου στις περιοχές μας, που την πιστοποιεί το υψηλότατο ποσοστό διείσδυσης το οποίο ξεπερνά το 55%.

Αυτά τα χρόνια, με συνέπεια προς τις υψηλές απαιτήσεις της εταιρείας και για να ανταποκριθώ στον ρόλο μου, συνέβαλα τα μέγιστα, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους μετόχους, στη διαμόρφωση θεσμικών και τεχνικών διαδικασιών ώστε να αναπτυχθεί η αγορά του φυσικού αερίου. Οφειλα να βρω τον τρόπο ώστε να συνθέσω διαφορετικές νοοτροπίες σε μια χώρα που δεν είχε την εμπειρία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τη μια λοιπόν ένας ενεργειακός κολοσσός, η ιταλική Εni, ο στρατηγικός επενδυτής, και από την άλλη το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να βρουν κοινό βηματισμό. Πράγμα δύσκολο αρχικά, που όμως χάρη στις προσπάθειες έγινε κατορθωτό να αποβεί αποτελεσματικό. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε να χαρακτηρίζεται «δείγμα άριστης συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και πρότυπο εταιρείας».

Πιστεύω ότι αυτή η ευρεία αναγνώριση είναι η καλύτερη αμοιβή για εμένα και ο οδηγός βεβαίως για τον περαιτέρω σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Κοιτάζοντας προς τα πίσω, το μοντέλο συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα με το management στον ιδιώτη ήταν εν τέλει επιτυχημένο; Και ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας;

«Κοιτάξτε, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι από τη φύση της μια Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας, αλλά δεν είναι μια ΔΕΚΟ. Δουλεύει με σύγχρονο και ιδιαίτερα δυναμικό μοντέλο διοίκησης ώστε να έχει τα αποτελέσματα που βλέπετε.

Η εταιρεία σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή λειτουργία της έως την υλοποίηση των επενδύσεών της, έχει τη στήριξη των δύο μετόχων, των ΔΕΠΑ και Εni, με την τελευταία να ορίζει και το management της Εταιρείας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί ως μια σύγχρονη, υγιής και ανταγωνιστική επιχείρηση προς όφελος, βεβαίως, των μετόχων, του πολίτη, των τοπικών Αρχών και της ελληνικής οικονομίας».

Οι διοικούντες τις μεγάλες εταιρείες σε όλον τον κόσμο δίνουν έμφαση στις καλές πρακτικές διοίκησης των εταιρειών και διαχείρισης του προσωπικού τους. Στο success story της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ποια θέση έχουν οι καλές πρακτικές management;

«Η συνεχόμενα ανοδική πορεία της εταιρείας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και συνεργατών μας είναι αποτέλεσμα των πρακτικών της διοίκησης, οι οποίες βασίζονται σε τρεις πυλώνες: οργάνωση, δημιουργία, τόλμη.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ως μια πρωτοπόρος εταιρεία, η οποία ακολουθεί σύγχρονο μοντέλο διοίκησης με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, σαφώς δίνει έμφαση στις καλές πρακτικές διοίκησης, διασφαλίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον που θα προάγει το κοινό όραμα.

Επιπλέον, η εταιρεία λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τον κοινωνικό της ρόλο. Το success story της ΕΔΑ ΘΕΣΣ οφείλεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών, των Αρχών και του τεχνικού κόσμου στις περιοχές αδείας, διότι ο σωστός προγραμματισμός αποτελεί εγγύηση τήρησης των δεσμεύσεων της εταιρείας».


Εχοντας συσσωρευμένη εμπειρία, μετά τον διαχωρισμό της διανομής από την προμήθεια, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα του κλάδου αλλά και του φυσικού αερίου ως ενεργειακού αγαθού;
«Στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου υπάρχουν σήμερα κρίσιμα ζητήματα, η εξέλιξη των οποίων θα διαμορφώσει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ ότι αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά φυσικού αέριου.
Είναι σημαντικό να ενισχυθούν ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις, ώστε το φυσικό αέριο να ενισχύσει τη συμμετοχή του ως αγαθού στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, διασφαλίζοντας βιώσιμες συνθήκες για το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία.
Ειδικά στη ρυθμιζόμενη δραστηριότητα της διανομής, είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα στέρεο πλαίσιο με χαρακτηριστικά που να ευνοούν τις επενδύσεις για την περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
Στο θέμα των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εμπλέκεται ήδη σε μια σειρά διεθνών αγωγών. Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».