Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

17/03/2022

Οι GD4S παρουσιάζουν τον πρώτο Χάρτη Βιωσιμότητας

Οι GD4S, ο οργανισμός που αποτελείται από τους κορυφαίους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασαν τον Χάρτη Βιωσιμότητας του Οργανισμού με τίτλο «Η απανθρακοποίηση των δικτύων αερίου ως καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης κοινωνίας». Ο Χάρτης Βιωσιμότητας σκιαγραφεί τη συλλογική προσέγγιση και τις δεσμεύσεις των μελών του Οργανισμού βάσει των τριών πυλώνων βιωσιμότητας, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, με γνώμονα τον Ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

 

Ο Χάρτης Βιωσιμότητας, ο οποίος καταρτίστηκε από κοινού από όλα τα μέλη του GD4S κατά τους τελευταίους 18 μήνες, αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα σε ένα συλλογικό ταξίδι που έχει ως στόχο να προάγει την οριζόντια δέσμευση προς την βιωσιμότητα και να αναδείξει τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής ως κομβικούς παίκτες στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.

 

Τα μέλη του Οργανισμού παρουσίασαν 9 μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις:

 

  1. Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εκπομπών μεθανίου μέσω των δραστηριοτήτων τους και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
  2. Συμβολή στην ανάπτυξη και διανομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω των δικτύων τους
  3. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και προστασία της βιοποικιλότητας
  4. Διαμόρφωση μίας εταιρικής κουλτούρας που προάγει την ίση και δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων και την συνεχή τους εξέλιξη εντός ενός ασφαλούς χώρου εργασίας
  5. Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και ασφαλή διανομή αερίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών
  6. Δημιουργία θετικού κοινωνικού αποτυπώματος στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται
  7. Εφαρμογή δίκαιων και διαφανών πρακτικών, και πρόληψη της διαφθοράς
  8. Δημοσιοποίηση επιδόσεων με απόλυτη διαφάνεια
  9. Ενίσχυση του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους

 

“Παρουσιάζοντας τον πρώτο Χάρτη Βιωσιμότητας του Οργανισμού – σχολίασε ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas και πρώην Πρόεδρος των GD4S – επισημοποιούμε την δέσμευσή μας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους μας και για όλους τους εμπλεκόμενους. Ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αφοσίωση και ισοτιμία στις σχέσεις μας με τον κόσμο γύρω μας. Ο καθορισμός συγκεκριμένων, κοινών δεσμεύσεων είναι ένα πρώτο βήμα προς την περαιτέρω αύξηση της επίδοσής μας ως προς την βιωσιμότητα, αλλά και την ουσιαστική συμβολή μας στην επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές. Ελπίζουμε ότι η δέσμευσή μας θα επιφέρει θετικές αλλαγές και θα εμπνεύσει και άλλους παίχτες του ενεργειακού τομέα να πράξουν το ίδιο».

 

Εν συνεχεία αυτών, ο Narcís De Carreras, νυν Πρόεδρος των GD4S δήλωσε «Είμαστε πεπεισμένοι για τον ουσιώδη ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι διανομείς αερίου στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ. Τα δίκτυα διανομής σε συνδυασμό με τα ανανεώσιμα αέρια (βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο), αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για το τρέχον ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα αλλά και το μέσο που θα μας οδηγήσει στην απανθρακοποίηση της ενέργειας με ασφάλεια και ισοτιμία. Επιθυμούμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με άλλους οργανισμούς με την ελπίδα ότι όλοι οι Ευρωπαϊκοί φορείς και εμπλεκόμενοι θα επωφεληθούν από το υψηλό δυναμικό των δικτύων αερίου προς όφελος της ενεργειακής μετάβασης».

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, σχολίασε «Ο Χάρτης βιωσιμότητας αποτελεί την κοινή στρατηγική μας δέσμευση για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής. Μέσω αυτού του πολύτιμου έργου, προκύπτουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την επιταχυνόμενη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων στα υφιστάμενα δίκτυα διανομής και την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος. Οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από το κάθε μέλος, θεμελιώνουν τη συμβολή μας και μεγιστοποιούν τις επιδόσεις μας για την αειφόρο ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, προωθούμε τον στόχο μας για τη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας αλλά και έναν σημαντικό πυλώνα βιωσιμότητας».