Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

13/11/2020

Έγκριση υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021- 2025 στη ΡΑΕ από το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Μετά την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων ΔΕΠΑ Υποδομών και Eni gas e luce, στις 12/11/2020 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρείας, και υποβλήθηκε στη ΡΑΕ.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 158,2 εκ. €, με αύξηση 8,2 εκ. € στις επενδύσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης, καθιστώντας την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ηγέτη στην Ελληνική αγορά ενέργειας. Η στρατηγική του προγράμματος βασίζεται σε οικονομικούς, εμπορικούς, τεχνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που εγγυώνται την ισχυρή ανάπτυξη της Εταιρείας. Η διάρθρωση αυτού έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τους παρακάτω κύριους στρατηγικούς πυλώνες:

  • Tην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου
  • Την επέκταση και ενίσχυση του δικτύου διανομής
  • Tον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας
  • Tην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων για την εξασφάλιση υψηλής απόδοσης προς τους μετόχους.

Κύρια Σημεία

  • Επενδύσεις ύψους 141,1 εκ. € που αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
  • Επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 595 χλμ
  • 90.350 νέες συνδέσεις
  • 580 εκατ. Nm3 διανεμόμενοι όγκοι φυσικού αερίου το 2025
  • 8,8 εκ. € επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, νέες τεχνολογίες και άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας μέσω της ψηφιοποίησης των διεργασιών για την ασφάλεια των πληροφοριών και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το έργο θα αποφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους και θα συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων.
  • 8,3 εκ. € για την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου εγκατάστασης 136 χιλ. ευφυών μετρητών και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μέτρησης.
  • Πολιτική μερισμάτων με δίκαιη και σταθερή απόδοση προς τους μετόχους που εγγυάται τη διανομή μερίσματος ετησίως.
  • Παροχή προαιρετικών υπηρεσιών προς άλλους διαχειριστές για τη διάδοση τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης του δικτύου με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.
  • Πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών μεθανίου με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και συνεργασιών με Ευρωπαίους Διαχειριστές. Χάρη στα νέα καινοτόμα συστήματα επιθεώρησης των δικτύων, επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών μεθανίου και του απαιτούμενου χρόνου συντήρησης και διαχείρισης των διαρροών φυσικού αερίου. Το έργο ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας του δικτύου διανομής και περιορίζει το κόστος συντήρησης.

Σε συνέχεια της απόφασης έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης – Επιχειρησιακού Σχεδίου 2021 – 2025 προς τη ΡΑΕ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2025 πιστοποιεί την συνεχή ανοδική πορεία της Εταιρείας αλλά και την ισχυρή της βούληση να κινηθεί δυναμικά με βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Δήμων και των πολιτών σε φυσικό αέριο. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις ενεργειακές προκλήσεις με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Γενικό Διευθυντή, στα στελέχη και τους εργαζόμενους της Εταιρείας που έχουν καταφέρει με σκληρή δουλειά να την αναδείξουν σε μία υγιή, και βιώσιμη εταιρεία  με διεθνή απήχηση».

 

Ο κ. Μπακούρας από την πλευρά του ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων ύψους 158,2 εκ. € για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία που περιλαμβάνει εγκεκριμένα μεγέθη και εύλογες παραδοχές σε συνέχεια των ρυθμιστικών αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αρχή. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των λειτουργιών της Εταιρείας, μια εν εξελίξει διαδικασία, και η επένδυση σε καινοτόμες εφαρμογές που θα ευνοήσουν τη μετάβαση προς την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων αερίων».

 

Επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων στο 100% για το 2020. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ολοκληρώνει το επενδυτικό της πλάνο για το έτος ύψους 36 εκ. €, προσθέτοντας περισσότερους από 22.000 νέους καταναλωτές στο δίκτυό της και με λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) που αναμένεται να ανέλθει σε 42,9 εκ. €, 3,37% αυξημένη σε σχέση με το 2019.

Δεδομένων των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έλαβε αποτελεσματικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας στην επιχειρησιακή της δραστηριότητα. Γεγονός που πιστοποιείται από τα ισχυρά αποτελέσματα που παρουσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με όλα τα εφόδια για τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την επόμενη 5ετία.