Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

11/12/2019

Συνεχίζει με συνέπεια η ΕΔΑ ΘΕΣΣ την τροφοδότηση των νέων περιοχών. Εντός του δικτύου διανομής και ο Παλαμάς Καρδίτσας

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναπτύσσει το δίκτυό της και συνεχίζει δυναμικά να συμβάλει στη διεύρυνση του ενεργειακού χάρτη της χώρας. Συνεπής στις δεσμεύσεις της και στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019- 2023, εγκαινίασε την τροφοδότηση του δικτύου διανομής του Παλαμά Καρδίτσας και πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πολιτών.

Την τελετή αφής φλόγας του αερίου, τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν ομιλίες ο Δήμαρχος Παλαμά, κ. Γ. Σακελλαρίου, ο Γενικός Διευθυντής της               ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λ. Μπακούρας, τα Διευθυντικά στελέχη και το προσωπικό της Εταιρείας.

Κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι οι κύριοι άξονες της στρατηγικής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι η  άρτια οργανωτική της λειτουργία, η συνέπεια του προγραμματισμού της, οι  καινοτόμες δράσεις της, με κύριο μέλημα  την ασφάλεια του δικτύου διανομής, στοιχεία που συνθέτουν τη συνεχώς αναπτυξιακή της πορεία, καταδεικνύοντας τη ως πρότυπο λειτουργίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, διεύρυνε τον ενεργειακό σχεδιασμό της για περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, βασίστηκε στην υψηλή τεχνογνωσία της, και πρωτοπορώντας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με CNG, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού για τις περιοχές εκτός δικτύου.

Στην Θεσσαλία ήδη επωφελούνται από την χρήση του φυσικού αερίου 13 περιοχές, και αναμένεται να τροφοδοτηθούν επιπλέον για το 2019, οι Σοφάδες του Ν. Καρδίτσας και η Αγιά του Ν. Λάρισας.

 

Παράλληλα κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι, σκοπό της Εταιρείας αποτελεί η διατήρηση των υψηλών επιπέδων ασφάλειας του δικτύου μέσω της αδιάλειπτης διανομής φυσικού αερίου και η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δυναμική της Εταιρείας, που της επιτρέπει να υλοποιεί έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με τη μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα όπου η συνθήκη της γεωγραφικής διασποράς δεν αποτελεί εμπόδιο. 

«Για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής, η αποδοτικότητα των επενδύσεων για τους μετόχους, οι υψηλές προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών με τα χαμηλότερα Τιμολόγια Διανομής στην Ελλάδα προς όφελος των  καταναλωτών και ο επαγγελματισμός σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ χαρτογραφούν το τρίπτυχο της στρατηγικής της Εταιρείας».  Επιπλέον, τόνισε ότι όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ  σε  ένα πλαίσιο διανομής μερισμάτων στους Μετόχους ΔΕΠΑ και ΕΝΙ ετησίως και χωρίς να  επιβαρύνεται  ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του επεσήμανε για τη Θεσσαλία τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της διείσδυσης του φυσικού αερίου, με το δίκτυο να εξυπηρετεί το 65% του πληθυσμού. O συνολικός αριθμός συμβολαίων στην περιοχή ξεπερνά τις  107.000 για οικιακή, εμπορική και βιομηχανική χρήση, με ενεργό δίκτυο 940 χιλιομέτρων χαμηλής πίεσης 4bar  και 105,5 χιλιομέτρων μέσης πίεσης 19 bar.

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ .Γ. Σακελλαρίου ευχαρίστησε την Εταιρεία για την πολύτιμη συνεργασία και για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Παλαμάς είναι από τις πρώτες κωμοπόλεις που συνδέονται με το δίκτυο φυσικού αερίου. Υπογράμμισε ότι, οι κάτοικοι του Παλαμά εκδήλωσαν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρήση του φυσικού αερίου, υποβάλλοντας κατά την διάρκεια της προεγγραφής πάνω από 1500 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Κατά την ομιλία του ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Αγοράς της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Στεργιόπουλος  Μ. ανέφερε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής του Φυσικού Αερίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τις Άδειές της, η διάρκεια των οποίων έχει ορισθεί έως το 2043. Η Εταιρεία σέβεται απόλυτα το νομικό και ρυθμιστικό της πλαίσιο, με γνώμονα τη Λειτουργική της Ανεξαρτησία, εκπληρώνοντας πλήρως κάθε υποχρέωσή της. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους από τους 17 Χρήστες Διανομής της αγοράς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς και τους αδειοδοτημένους επαγγελματίες για την κατασκευή των εσωτερικών  εγκαταστάσεων τους. Επιπλέον, οι κύριες υποχρεώσεις της Εταιρείας συνίστανται στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του δικτύου, στη διατήρηση ενός τεχνικά άρτιου και αποδοτικού δικτύου και στην τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων σχεδιασμού λειτουργίας και συντήρησης, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλούς στόχους απόδοσης για τη δραστηριότητα της διανομής.

Η Διευθύντρια Ανάπτυξης δικτύου και Νέων Συνδέσεων, κ. Καλογήρου Ευθ. τόνισε το  μεγάλο ενδιαφέρον των δημοτών,  με  τις  αιτήσεις σύνδεσης να ξεπερνούν τις 1200 εκ των οποίων  οι 125 έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προχωρήσει στην κατασκευή του σημείο διανομής. Ήδη έχουν τροφοδοτηθεί οι πρώτοι οικιακοί καταναλωτές  και το Δημοτικό κτίριο του Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Παλαμά. Συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2023,  στην περιοχή του Παλαμά προβλέπεται η κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 9 χιλιόμετρων με επενδύσεις Δικτύου και Συνδέσεων Καταναλωτών που θα ξεπεράσουν τα 2 εκ. €. Στην περιοχή της Θεσσαλίας ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα η Eταιρεία διαχειρίζεται    περισσότερους από 103.000 μετρητές φυσικού αερίου και ειδικά στο Νομό Καρδίτσας, η διείσδυση  του φυσικού αερίου αγγίζει το 60% μολονότι η περιοχή αδειοδοτήθηκε το 2009. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της επεσήμανε ότι στο Νομό Καρδίτσας θα επενδυθούν πάνω από 7 εκ. €. σε δίκτυα κα συνδέσεις νέων καταναλωτών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Εταιρείας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε με επιστολή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, χαρακτηρίζοντας την ως «εκδήλωση που σηματοδοτεί πολλαπλά οφέλη για τους δημότες της περιοχής ,οι οποίοι προσδοκούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παροχής ενέργειας από μια αξιόπιστη εταιρεία, όπως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.»