Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

11/01/2022

Λ. Μπακούρας στην ΕΡΤ: Ζούμε το πιο δύσκολο εξάμηνο στον τομέα του αερίου - Αποκλιμάκωση τιμών μετά το Μάρτιο

Η κρατική επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικό βοήθημα για να μπορέσουν οι καταναλωτές να αντεπεξέλθουν κατά την περίοδο που οι τιμές είναι υψηλές,  τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου.

«Πρόκειται για μια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα». Η επιδότηση ανέρχεται σε 20 € ανά μεγαβατώρα (MWh) και αφορά όλους τους παρόχους για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, 540.000 νοικοκυριά είναι συνδεδεμένοι με το φυσικό αέριο, ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, εκ των οποίων 425.000 στην Θεσσαλονίκη, εξηγεί ο κ. Μπακούρας. Πρόκειται για το 65% των νοικοκυριών, μια πολύ εκτεταμένη χρήση που επιτύχαμε ως εταιρεια Διανομής στις περιοχές ευθύνης μας, εισάγοντας στη Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη μαζικά ένα καθαρό καύσιμο (έτσι καθάρισε από την αιθαλομίχλη η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης).

«Η τιμή του κυβικού μέτρου φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι είναι τρεις φορές υψηλότερη. Από τα 0,45 λεπτά πέρυσι έφτασε στο 1,20 φέτος». Με τις σημερινές διακυμάνσεις στις αγορές στην σύναψη συμβολαίων οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τον χειμώνα. «Πρόκειται για ένα δύσκολο εξάμηνο, το πιο δύσκολο ιστορικά, αλλά ελπίζεται ότι έως τον Μάρτιο οι τιμές θα εξομαλυνθούν και αναμένεται επιστροφή στα γνωστά τιμολόγια».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, το 2021 και παρά την εκτόξευση των τιμών, 26.000 οικογένειες πέρασαν στην χρήση του φυσικού αερίου, αριθμός ρεκόρ νέων καταναλωτών, λόγω της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία αλλά και της προσδοκίας ότι η αύξηση των τιμών θα είναι παροδική.

Ο κ. Μπακούρας υπενθύμισε ότι έως πρότινος το φυσικό αέριο δεν περιλαμβανόταν στις μορφές πράσινης ενέργειας, και λόγω αυτού εξαιρούντο από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις επενδυτικά έργα στον κλάδο. Η νέα γνωμοδότηση εντός του μηνός αναμένεται να εντάξει το αέριο στην πράσινη ενέργεια.