Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

19/10/2020

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Ορόσημο η σύμβαση σύνδεσης 16,5 εκ. Νm3 με τη «ΜΕΛ Μ.Α.Ε.» Η μεγαλύτερη σύμβαση σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ιστορικό υψηλό στους όγκους φυσικού αερίου κατά 16,5 εκ. Νm3 ετησίως επιφέρει η συμφωνία μεταξύ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της «ΜΕΛ Μ.Α.Ε.», της μεγαλύτερης δύναμης στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πρωτοπόρος στον κλάδο της ενέργειας με πολυετή ανοδική πορεία, δρα καταλυτικά στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και διαμορφώνει τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αναπτύσσει το δίκτυό της με βάση τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου προς όφελος των ενεργοβόρων βιομηχανιών, των εμπορικών και οικιακών καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την ασφάλεια, την αποδοτικότητα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η «ΜΕΛ Μ.Α.Ε.», μέλος του ομίλου PAK GROUP B.V., είναι η μοναδική βιομηχανική μονάδα που παράγει ανακυκλωμένο χαρτόνι στην Ελλάδα με την ετήσια παραγωγή σε επιχρισμένο χαρτόνι να ανέρχεται στους 120.000 τόνους. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στην ελληνική αγορά.

 

Με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης της βιομηχανίας στο δίκτυο διανομής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΜΕΛ, κ. Θεοχάρη Δημήτρη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λεωνίδα και διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου κ. Στεργιόπουλος Μιχάλης, ανέφερε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους 2021. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επενδύοντας σε σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες αιχμής εγγυάται την αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου. Το έργο σύνδεσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αφορά την επέκταση συνολικού μήκους 5 χλμ. διατομής 10”, του χαλύβδινου Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου μέσης πίεσης (19 bar), από την περιοχή του Αγ. Αθανασίου στο Δήμο Χαλκηδόνος, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας έως τις εγκαταστάσεις της ΜΕΛ, και περιλαμβάνει την κατασκευή και εγκατάσταση σταθμού διανομής.

Η ΜΕΛ προβλέπεται να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο σε νέες μηχανές Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) ηλεκτρισμού - θερμότητας με προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 19,5 ΜW, ενώ επιπλέον θα γίνει χρήση στην χαρτονοποιητική μηχανή (ξηραντές θερμού αέρα) καθώς και στη θερμοσυρρικνούμενη συσκευασία των τελικών της προϊόντων. Παράλληλα στο τμήμα της επίχρισης του χαρτονιού η ΜΕΛ θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό infrared ακτινοβολίας που χρησιμοποιεί για την ξήρανση της επιχρισμένης επιφάνειας με ξηραντήρες φυσικού αερίου.

 

Επεσήμανε ότι για την επέκταση του δικτύου διανομής και την τροφοδότηση των εγκαταστάσεων της ΜΕΛ με φυσικό αέριο, η Εταιρεία προβαίνει σε μια επένδυση που θα αγγίξει τα 1,7 εκ. €, η οποία θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

Στο πλαίσιο της Λειτουργικής Ανεξαρτησίας η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Στάχταρη Αικατερίνη, τόνισε στους αντισυμβαλλόμενους ότι, κατόπιν της υπογραφής της σύνδεσης σύμβασης στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΔΔΔ και με γνώμονα τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των Χρηστών Διανομής, ο αντισυμβαλλόμενος θα επιλέξει με δική του ευθύνη το Χρήστη Διανομής για τη σύμβαση της Προμήθειας.

 

Ο κ. Μπακούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς υπογράφηκε η μεγαλύτερη σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου στην 20ετή πορεία της Εταιρείας με την Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου. Όπως δήλωσε, «στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ εφαρμόζουμε στοχευμένη και ξεκάθαρη στρατηγική που βασίζεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στην υψηλή τεχνογνωσία και στη συνέπεια στον προγραμματισμό μας. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής διαχρονικά βρίσκεται η ανάπτυξη των υποδομών και της διείσδυσης του φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Ο κ. Θεοχάρης, δήλωσε σχετικά: «Η ΜΕΛ, η μεγαλύτερη χαρτονοβιομηχανία των Βαλκανίων και από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Β. Ελλάδας, γιορτάζει φέτος τα 53α γενέθλιά της ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της.  Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα, με την υπογραφή σύμβασης με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με την οποία εντός του 2021 θα φτάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στο εργοστάσιο. Η ΜΕΛ προτίθεται να κατασκευάσει στο μεταξύ μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς πώληση με τη χρήση φυσικού αερίου, επένδυση που ανέρχεται στα 5εκ. € και θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της Εταιρείας, χωρίς τραπεζικό δανεισμό ή κοινοτικές επενδύσεις, και τη στήριξη της PAK Group, όπου και ανήκει.  Από τη νέα αυτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 8,6MW ανά έτος, η MΕΛ θα κάνει χρήση επίσης των εκλυόμενων θερμικών φορτίων στην παραγωγική της διαδικασία και ευελπιστεί να αποκομίζει συνολικά ποσό άνω των 2εκ. €  ετησίως.  Η επένδυση αυτή ισχυροποιεί τα μέγιστα τη ΜΕΛ και θα επιφέρει πρόσθετα σημαντικά οφέλη σε χιλιάδες κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή, που θα κάνουν και αυτοί φυσικά χρήση του δικτύου φυσικού αερίου. 

Η διοίκηση της ΜΕΛ θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και προσωπικά τον Γενικό Διευθυντή της, κ. Λεωνίδα Μπακούρα,  ο οποίος ακόμα και την σκληρή περίοδο του lock down δεν δίστασε να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μας, προκειμένου αυτή η συμφωνία τελικά να ολοκληρωθεί, προς όφελος των δύο εταιρειών αλλά και του κοινωνικού συνόλου».

Ο Γενικός Διευθυντής συμπλήρωσε ότι «η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κάνει πράξη την ανάπτυξη της αγοράς του φυσικού αερίου, στηρίζει τον βιομηχανικό κλάδο και ενισχύει την οικονομική ανάκαμψη. Συνεισφέρουμε καταλυτικά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τόπου και ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με τις αποφάσεις της Πολιτείας».