Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

28/11/2017

Συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 22ο Εθνικό Συνέδριο

Συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 22ο Εθνικό Συνέδριο 

«Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017: Οι Αγορές Ενέργειας σε Πορεία Μετασχηματισμού»

που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE)

 

Τα πεπραγμένα αλλά και τα σχέδια της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας και τη σύνδεση περισσότερων καταναλωτών στο δίκτυο ανέπτυξε μιλώντας τη 2η ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Το διήμερο συνέδριο διεξήχθη στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2017 στο ίδρυμα Ευγενίδου με διοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έναν οργανισμό με κύρια ενασχόληση την μελέτη των ενεργειακών θεμάτων γύρω από την ορθολογική παραγωγή, μεταφορά και χρήση της ενέργειας στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη προς όφελος της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν ο κ. Γεώργιος Σταθάκης Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας  Ενέργειας, ο κ. Νοκόλαος  Μπουλαξής Πρόεδρος ΡΑΕ, η κα Ειρήνη Ιακωβίδη, Senior Energy Economist, Natural Gas Distribution Team Coordinator ΡΑΕ, ο κ.Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος European Renewable Energies Federation, η κα Ζωή Στολάκη νομικός  ΔΕΠΑ, ο κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, CEO ΔΕΔΑ,  ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Επιχειρησιακός Διευθυντής Διανομής ΕΔΑ Αττικής, ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης Managing Partner MEDGAS & MORE SERVICES LTD.

Αναλύοντας την πορεία που ακολούθησε η εταιρεία μέχρι να περάσει επιτυχώς και έγκαιρα, βάσει των προβλεπομένων από τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας, σε νέα μορφή και πλαίσιο λειτουργίας, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι από το 2000 μέχρι και το 2016, διάστημα κατά το οποίο είχε την αποκλειστικότητα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 496 εκατ. ευρώ και συνέδεσε 296 χιλ. μετρητές μέχρι τέλους του 2016.

Είναι εντυπωσιακό, όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας, ότι στις περιοχές αυτές το 56% των καταναλωτών χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ποσοστό που επιτεύχθηκε σε χρόνο ελάχιστο σε σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσεκτικά σχεδιασμένων ενεργειών, με άξονα την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, αποτυπώνεται και στα τιμολόγια διανομής της εταιρείας, με εξέχον χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές για όλους τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τη βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά το 2017, με τη νέα της πλέον μορφή, η εταιρεία προχωρά σε επιπλέον επενδύσεις ύψους 20,7 εκατ. ευρώ σε δίκτυα, προσθέτοντας πάνω από 85 χλμ. δικτύου και πάνω από 18.500 μετρητές, που αντιστοιχούν σε πολλά περισσότερα διαμερίσματα.

Στο νέο πλαίσιο, το ζητούμενο για την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας είναι το πώς θα κινηθεί στη βάση της ανεξαρτησίας της και με απόλυτη διαφάνεια προκειμένου να παρέχει ίση μεταχείριση στους 8 χρήστες που πλέον έχει, αναπτύσσοντας αυτή τη δραστηριότητα μέσω του portal διανομής.

Αναφερόμενος στην περίοδο 2018-2022, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι τα σχέδια της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας προβλέπουν αύξηση της διείσδυσης στο 60% και περιλαμβάνουν ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο για επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά επεφύλαξε ο κ. Μπακούρας στην ανάγκη διαμόρφωσης ρυθμιστικού πλαισίου για το CNG, ζήτημα που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ. Ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι θέση της εταιρείας είναι το κόστος συμπίεσης και μεταφοράς να ενταχθεί στις εταιρείες διανομής και διαχείρισης δικτύου και όχι προμήθειας, καθώς σε άλλη περίπτωση το κόστος που θα επωμίζεται ο καταναλωτής θα είναι μεγαλύτερο (π.χ. + 0,2 ευρώ στο Λαγκαδά και τον Τύρναβο), ενώ δε διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση καταναλωτών και η ασφάλεια στη συντήρηση του δικτύου. Η ΡΑΕ πλέον καλείται να βρει τη βέλτιστη λύση, με βάση το νόμο, επεσήμανε ο κ. Μπακούρας.

Κλείνοντας, ο κ. Μπακούρας επεσήμανε ότι αυτό που θέλει να διασφαλίσει η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, καθώς αποτελεί διακηρυγμένη θέση των μετόχων της, είναι ότι εντός των περιοχών διανομής θα δραστηριοποιηθεί μόνο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, γι’ αυτό και προβαίνει σε εκτεταμένο πρόγραμμα και για απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτό το δρόμο, η εταιρεία θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό και θα πετύχει τους στόχους της, όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.